Βιωματική Επιμορφωτική Ημερίδα «Θαλάσσιος Εγγραμματισμός και Εκπαίδευση μέσω των Δημιουργικών Τεχνών: Το παράδειγμα της Μεσογείου»

Βιωματική Επιμορφωτική Ημερίδα

«Θαλάσσιος Εγγραμματισμός και Εκπαίδευση μέσω των Δημιουργικών Τεχνών:

Το παράδειγμα της Μεσογείου»

Πολιτιστικό Κέντρο (Cultural Centre) Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, 8:30 – 16:30

«Δεν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό. Είσαι ολόκληρος ο ωκεανός μέσα σε μια σταγόνα…»

                                                                                                                                                       –Ρουμί

Η ερευνητική μονάδα Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης (Early Childhood Education MRU) του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και η ομάδα του δημιουργικού, περιβαλλοντικού προγράμματος “Increasing Marine Environmental Awareness Through the Creative Arts” του ΜΚΟ Ενάλια Φύσις Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών με τη στήριξη του Cyprus Environment Foundation, σας προσκαλούν στην βιωματική επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Θαλάσσιος Εγγραμματισμός και Εκπαίδευση μέσω των Δημιουργικών Τεχνών: Το παράδειγμα της Μεσογείου». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο  Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου (Διογένους, 6 2404,  Έγκωμη)  το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024 μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ και 16:30 μ.μ.

Τί περιλαμβάνει η ημερίδα:

Η ημερίδα περιλαμβάνει την μουσικοαφηγηματική παράσταση με ζωντανή μουσική, αφιερωμένη στην μεσογειακή φώκια Monachus monachus με τίτλο «Εδώ Μονάχα Μονάχους» μετά από την οποια θα ακολουθήσουν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια. Η ημερίδα ακολουθεί τις θεμελιώδεις αρχές του Θαλάσσιου Εγγραματισμού ως Προς την Μεσόγειο Θάλασσα γνωστή ως «Mediterranean Sea Literacy» (MSL).

 Στόχος ημερίδας:

Πρωταρχικός στόχος είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να αντιληφθούν το ρόλο των Δημιουργικών Τεχνών ως προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης με επίκεντρο το θαλάσσιο περιβάλλον και πώς οι ίδιοι/ίδιες μπορούν να τις αξιοποιήσουν ως εργαλεία σε εκπαιδευτικά πλαίσια. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τα παιδιά στο να αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να υιοθετήσουν αξίες, στάσεις και συμπεριφορές πιο φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον και φυσικά η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και αγάπης των παιδιών ως προς την Μεσόγειο θάλασσα και όλων των στοιχείων που την συνθέτουν.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ημερίδας, οι εμψυχωτές και εμψυχώτριες των δράσεων, θα μοιράζονται δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαλεία και ιδέες για το πώς μπορούν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να κατανοήσουν την αξία της θάλασσας ως πηγή ζωής και κοιτίδα πολιτισμού.

Τέλος, η ομάδα εμψυχωτών/τριών θα προσφέρει πρακτικές συμβουλές για το πως ένα σχολείο μπορεί να λάβει μέρος στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γαλάζιων Σχολείων, μια πρωτοβουλία που συνδέει διάφορες οργανώσεις, έργα και ανθρώπους που συμβάλλουν στον θαλάσσιο εγγραμματισμό και στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών.

Στο τέλος της ημερίδας, οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν πιστοποιητικά συμμετοχής.

 Ποιός/α μπορεί να λαβει μέρος:

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές/φοιτήτριες Προδημοτικής και Δημοτικής εκπαίδευσης καθώς και σε  επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά εκτός σχολικού πλαισίου όπως για παράδειγμα περιβαλλοντικά κέντρα, μουσεία και πινακοθήκες.

 Διοργανωτές: ΜΚΟ Ενάλια Φύσις Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών και το Cyprus Environment Foundation.

 Συνδιοργανωτής: MRU5-Early Childhood Research Unit του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου  (Υπεύθυνη: Δρ. Χρυστάλλα Παπαδημητρή).

 Χορηγοί: Intergaz Λτδ και Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

 Συντονισμός ημερίδας: Ρεβέκκα Κατσαρή,  Δρ. Χριστίνα Χαραλαμπίδου και Χλόη Φίνν.

 

8:30-9:15

Προσέλευση και εγγραφή [1]

9:30-10:30

Μουσικοαφηγηματική παράσταση «Εδώ Μονάχα Μονάχους» [2]

με την αφηγήτρια/θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Κατσαρή και τον μουσικό/συνθέτη Γιάννη Κουτή

10:30-10:40

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΚΑΦΕΣ KAI ΣΝΑΚ

10:40-10:55

Επίσημο καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, συνδιοργανωτή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

11:00-12:00

Βιωματικό Σεμινάριο Α

«Η σημασία της Τέχνης της Αφήγησης και της Μουσικής ως Μέσων για τη
Διδασκαλία Θεμάτων για την Αειφορία και το Θαλάσσιο Περιβάλλον»

Εμψυχώτρια/Εμψυχωτής

Μαρίνα Κατσαρή (αφηγήτρια, θεατροπαιδαγωγός, νηπιαγωγός)

Γιάννης Κουτής (μουσικός, συνθέτης)

12:00-12:30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ για ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΣΝΑΚ

12:30-13:50

Βιωματικό Σεμινάριο Β

«Εδώ Μονάχα Μονάχους»: Πρακτικές εφαρμογές σχετικά με την συμβολή των Δημιουργικών Τεχνών στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης με επίκεντρο το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές, και τους τρόπους προστασίας του»

Εμψυχώτριες

Δρ. Χριστίνα Χαραλαμπίδου (μουσικοπαιδαγωγός, ερευνήτρια)
Ρεβέκκα Κατσαρή (νηπιαγωγός)
Χλόη Φίνν (εικονογράφος, σκιτσογράφος)

14:00-14:50

Βιωματικό Σεμινάριο Γ

«Καλλιέργεια Ευαισθητοποίησης και Ενσυναίσθησης Απέναντι στο Θαλάσσιο Περιβάλλον μέσα από τη Δημιουργική Κίνηση: Αναδεικνύοντας τη Φυσική Σύνδεση μεταξύ του Σώματος και του Νερού».

Εμψυχώτρια

Μελίσσα Γκαρσία Κάρο (χορεύτρια, χορογράφος)

14:50-15:00

ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ για ΚΑΦΕ

15:00-16:00

Βιωματικό Σεμινάριο Δ

«Μια Θάλασσα ‘Ηχων: Δημιουργική Αξιοποίηση των ‘Ηχων της Θάλασσας Μέσα από Πρακτικές STEAM».

Εμψυχωτής

Δρ. Γιάννης Μυγδάνης (μουσικοπαιδαγωγός, ερευνητής)

16.00-16.30

Κλείσιμο ημερίδας, απονομή πιστοποιητικών και αναστοχαστική συζήτηση

 

[1] Οι θέσεις για συμμετοχή στην ημερίδα είναι περιορισμένες. Δικαίωμα εγγραφής έχουν  όσοι επαγγελματίες/εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε ολόκληρη την ημερίδα (συμπεριλαμβανομενης της μουσικοαφηγηματικής παράστασης). Για εγγραφή και προκράτηση θέσης στην ημερίδα πατήστε ΕΔΩ 

[2]  Η μουσικοαφηγηματική παράσταση είναι κατάλληλη για  παιδιά από 5 ετών και άνω και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Απαραίτητη προκράτηση με μήνυμα sms (96753271). Με την ολοκλήρωση της παράστασης το κοινό θα αποχωρήσει και στο χώρο θα παραμείνουν μόνο όσες/όσοι έχουν κάνει προκράτηση θέσης και εγγραφή στην ημερίδα.

 

Skip to content