8/6/2024: Καλλιτεχνική δημιουργία και εκπαίδευση: Tο αρχαίο δράμα ως σύγχρονο θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο, σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα ISTÓS – Histοry, Archaeology, Heritage Management (Κέντρο Αριστείας SOSCIEATH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάζει επιστημονική συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση με θέμα Καλλιτεχνική δημιουργία και εκπαίδευση: το αρχαίο δράμα ως σύγχρονο θέατρο.

 

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, 10:00-13.00

 

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Αμμοχώστου 55-59, Λευκωσία 1016.

 

Ομιλήτριες:

Professor Edith Hall (Durham University),

Professor Arlene Holmes (Durham University),

Μαγδαλένα Ζήρα (Σκηνοθέτρια)
Αντιφώνηση και Συντονισμός Συζήτησης: Πάνος Χριστοδούλου (Επίκουρος Καθηγητής, Ελληνικές Σπουδές, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Συμμετοχή της δημιουργικής ομάδας της παράστασης Φοίνισσες, που παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

Ποια είναι η διαδικασία της μεταφοράς ενός αρχαίου κειμένου στη σύγχρονη σκηνή; Από πού αντλούν έμπνευση οι δημιουργοί; Πώς η πρόσβαση σε πληροφορίες για την καλλιτεχνική διαδικασία μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία του θεατή;

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αυτής είναι ακριβώς η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονες αναζητήσεις στο γνωστικό πεδίο της πρόσληψης της αρχαιότητας μπορούν να αποτελέσουν πηγή δημιουργικότητας για τους καλλιτέχνες του θεάτρου, αλλά ακόμα και εργαλείο επιμόρφωσης, κοινωνικής συνοχής, δημοκρατικής παιδείας και διεύρυνσης του θεατρικού κοινού.

Οι θεματικές που θα συζητηθούν, και οι οποίες έχουν πρακτική εφαρμογή στο πλαίσιο της τάξης ή της πρόβας αλλά και της προσωπικής καλλιτεχνικής εξέλιξης, καλύπτουν όλες τις πτυχές μιας θεατρικής αναβίωσης αρχαίων κειμένων, από το ιδεολογικό περιεχόμενο και αισθητικό στίγμα μιας σύγχρονης σκηνοθεσίας αρχαίας τραγωδίας μέχρι τη συγγραφική/δραματουργική παρέμβαση για δημιουργία παραστάσεων που εμπνέονται από την αρχαία γραμματεία, είτε ως διασκευές είτε ως νέα έργα.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να λάβει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με συντελεστές της παράστασης Φοίνισσες, της καλοκαιρινής παραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα. Η σκηνοθέτρια και μέλη της δημιουργικής ομάδας θα παρουσιάσουν την σκηνοθετική, δραματουργική και εικαστική προσέγγισή τους στο έργο.

 

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και αγγλικά και απευθύνεται σε καλλιτέχνες του θεάτρου (σκηνοθέτες, δραματουργούς, συγγραφείς, χορογράφους, σκηνογράφους, ηθοποιούς), σε εκπαιδευτικούς και γενικότερα στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Facebook @Φανταστικό Θέατρο
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή: 22496930

Είσοδος ελεύθερη.

Η εκδήλωση επιχορηγείται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

 

 

Skip to content