ΙΣΤΟΡΙΑΙ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ:

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Ο ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ICOM)

19.00

15/9/2022

Η Ερευνητική Μονάδα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Κέντρου Αριστείας SOSCIEATH (Τhe Center of Excellence in Research & Innovation in Social Sciences, the Arts and the Humanities) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρο σας προσκαλεί στη σειρά διαλέξεων ΙΣΤΟΡΙΑΙ – Δημόσιες Διαδικτυακές Διαλέξεις

Οι διαλέξεις αυτές, οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις του εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ αποσκοπούν αφενός να αναδείξουν ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Τέχνης, Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης και αφετέρου να συμβάλουν στον δημιουργικό αναστοχασμό των ερευνητικών μεθόδων που ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε συγκροτημένη γνώση.

Ο όρος Ιστορίαι σημαίνει Έρευνες και ακριβώς μια από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μελετητές είναι να μπορούν να παρουσιάζουν πτυχές της ερευνητικής τους δραστηριότητας με τρόπο που να είναι κατανοητός, τόσο από εξειδικευμένα άτομα όσο και από το ευρύτερο κοινό.

Στόχος είναι η παρουσίαση και δημιουργική συζήτηση πρωτότυπων επιστημονικών θεμάτων, με τρόπο που να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, οποιοδήποτε και αν είναι το επιστημονικό τους υπόβαθρο, να διευρύνουν τους ερευνητικούς και γνωστικούς τους ορίζοντες. Επιπλέον, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ επενδύει σε όλες τις δυνατότητες της ασύγχρονης και σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και οι δωρεάν διαδικτυακές δημόσιες διαλέξεις, φιλοδοξούν να προσφέρουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα είναι στη διάθεση της ακαδημαϊκής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαλέξεις αναρτώνται στο κανάλι του Πανεπιστημίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η πρώτη δημόσια διαδικτυακή διάλεξη για το Χειμερινό εξάμηνο 2022-2023 θα πραγματοποιηθεί  στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 με θέμα «Ορίζοντας το μουσείο: o νέος ορισμός του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)».

Ομιλητής: Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αντεπιστέλλων Καθηγητής, Ελληνικές Σπουδές: Εκπαίδευση και Πολιτιστική Διαχείριση (EUC)

Στις 24 Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο των εργασιών του μεγάλου συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM – International Council of Museums) το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο νέος ορισμός του μουσείου. Πρόκειται για το τέλος (και μαζί τη νέα αρχή) μιας προσπάθειας να οριστεί το σύγχρονο μουσείο, όσο (και αν!) αυτό είναι δυνατό. Ο νέος ορισμός έρχεται σε χρονική συγκυρία που το μουσείο επαναπροσδιορίζει τον ρόλο και την ταυτότητά του, συνομιλεί με την κοινωνία και τις διάφορες κοινότητες, και προ(σ)καλεί το παγκόσμιο γίγνεσθαι σε επίπεδα πολιτισμικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, και άλλα. Στη δημόσια διαδικτυακή διάλεξη που θα πραγματοποιήσουμε θα συζητήσουμε τον νέο ορισμό του Μουσείου, τις διαφορετικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό το πολύπλοκο ζήτημα αλλά και τη διαδικασία η οποία οδήγησε στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου ορισμού. Επιπλέον θα εστιάσουμε στη σημασία που έχει για την εξέλιξη όχι μόνο των σύγχρονων Μουσείων αλλά και του ίδιου του επιστημονικού κλάδου της μουσειολογίας.  

Εγγραφή Διαδικτυακής Παρακολούθησης ΕΔΩ

Σε όσες και όσους παρακολουθήσουν τις διαλέξεις θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Πάνος Χριστοδούλου (PhD Αρχαία Ιστορία) | Επίκουρος καθηγητής, Ελληνικές Σπουδές

Συντονιστής ΜΑ Ελληνικές Σπουδές/Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών

email: p.christodoulou@euc.ac.cy