ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Και αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

8:30-13:00 μ.μ.

Μετά τη μεγάλη απήχηση και επιτυχία του Πρώτου Παιδικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας, τον Σεπτέμβριο του 2022, με τη συμμετοχή 261 συνέδρων (150 παιδιών και 111 ενηλίκων), με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνέχεια καθιστώντας πλέον το συγκεκριμένο συνέδριο, το πρώτο συνέδριο στην Κύπρο με σύνεδρους τα ίδια τα παιδιά, σε ετήσιο θεσμό.

Το Δεύτερο Παιδικό Συνέδριο Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας «Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο!» συνδιοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, τον Εθελοντικό Οργανισμό ‘Center of Creative Writing and Reading For Change’, και το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και έχει σκοπό να φέρει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών στο προσκήνιο, προσφέροντας σε αυτά μια χαρούμενη εμπειρία μάθησης, δημιουργικότητας και παιχνιδιού προάγοντας την αγάπη για το βιβλίο. Το συνέδριο επιστρέφει εμπλουτισμένο ώστε να αγκαλιάσει και να συμπεριλάβει δράσεις για όλη την οικογένεια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

  • Εργαστήρια για όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών (2-15 ετών),
  • Επιστημονικές παρουσιάσεις και συζητήσεις με ειδικούς σύνδεσης του παιδικού βιβλίου, με διάφορα πεδία και καίρια ζητήματα, ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά,
  • Εργαστήρι για ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικούς),
  • Εργαστήρι για όλη την οικογένεια σύνδεσης του παιδικού βιβλίου με την εκπαίδευση STEAM,
  • Ελεύθερο παιχνίδι για γονείς και παιδιά. 

Στη διεξαγωγή του συνεδρίου θα συμβάλουν μέλη του Οργανισμού ‘Center of Creative Writing and Reading For Change’ (μία άτυπη ομάδα εθελοντικής δράσης που δημιουργήθηκε μετά την οργάνωση του πρώτου Συνεδρίου), Ακαδημαϊκό Προσωπικό, φοιτήτριες και απόφοιτες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης με σχετική επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία. Συμβάλλοντες φορείς και άτομα θα προσφέρουν τη δράση τους σε εθελοντικό επίπεδο, χωρίς καμία χρέωση προς τα παιδιά ή τους/τις ενήλικες που θα λάβουν μέρος. 

Σημαντικές επισήμανσεις για τους γονείς: 

  • Στα εργαστήρια 2-9 τα παιδιά θα συμμετάσχουν χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων εκτός αν για κάποιους ιδιαίτερους λόγους κριθεί απαραίτητο σε συνεννόηση με τις/τους εμψυχωτές/χώτριες.
  • Οι γονείς, ειδικά των μικρότερων σε ηλικία παιδιών, θα πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμοι, στον χώρο του Πανεπιστημίου.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα βρίσκονται στον χώρο και στα εργαστήρια φοιτήτριες του προπτυχιακού προγράμματος ‘Νηπιαγωγών’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, καθώς και απόφοιτες, οι οποίες θα βοηθούν τα παιδιά σε ό,τι χρειαστούν. Οι εμψυχώτριες/χωτές θα έχουν στη διάθεσή τους τα τηλέφωνα επικοινωνίας των ενηλίκωνπου θα συνοδεύουν τα παιδιά.
  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: i. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ΚΑΙ ii. ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ/ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Η συμμετοχή προϋποθέτει εγγραφή. Ο αριθμός συμμετεχόντων για κάθε εργαστήριο είναι περιορισμένος.

Σε όλες/ους τις/τους συμμετέχουσες/οντες, παιδιά και ενήλικες, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για πληροφορίες επικοινωνείτε με τη γραμματεία του συνεδρίου (soscieath@euc.ac.cy), όπου το υπεύθυνο άτομο θα επικοινωνεί μαζί σας για επιβεβαίωση της θέσης σας και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που θα δηλωθεί στη φόρμα εγγραφής.

Οργανωτική Επιτροπή:

Δρ Άννα Κουππάνου (Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Υποψήφια της Κύπρου για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, 2022-2024)

Δρ Χρυστάλλα Παπαδημήτρη (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Συντονίστρια της Ερευνητικής Μονάδας Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης του Κέντρου Αριστείας SoScieAtH)

Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου)

Μαρκέλλα Πιτσιλλίδου (Εθελοντικός Οργανισμός «Center of Creative Writing and Reading For Change»)

Δρ Μαριάννα Ευσταθιάδου (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Δρ Άντρεα Ηλιάδου (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)