3η ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η 3η ετήσια Ημέρα Έρευνας για Εκπαιδευτικούς, συνδιοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Εκπαίδευσης στις Επιστήμες STEM και την Ερευνητική Μονάδα Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SoScieAtH).

 Η ημερίδα φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά δια ζώσης με τη δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης[1] στις 18 Φεβρουαρίου 2023 η ώρα 8:30-12:40 π.μ..

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγείο, δημοτικό) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εν-υπηρεσία και μη), καθώς και σε εκπαιδευτικούς που είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. 

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η διάχυση της γνώσης μεταξύ διαφορετικών πεδίων/επιπέδων εξειδίκευσης δημιουργώντας ένα ερευνητικό οικοσύστημα εφαρμοσμένης εκπαιδευτικής έρευνας. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια συνεχή συνεργατική διαδικασία όπου η ανάπτυξη του σχολείου να συμβαδίζει με, αλλά και να τροφοδοτεί, την εκπαιδευτική έρευνα, την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και την ποιοτική εκπαίδευση. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι μια πιο δομημένη «ροή» μεταξύ της έρευνας για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και της σχολικής πρακτικής θα προωθήσει και θα συμβάλει στην επιστημονική βάση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Σε πρακτικό επίπεδο η διοργάνωση στηρίζει τα πιο πάνω μέσα από:

 • την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες που τρέχουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιό Κύπρου στα οποία εμπλέκονται εκπαιδευτικοί
 • τη διάχυση των αποτελεσμάτων ερευνητικών προγραμμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από εργαστήρια εξοικείωσης με εκπαιδευτικά εργαλεία
 • την παρουσίαση ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων ως πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς για συμμετοχή

Η προσκεκλημένη ομιλία της φετινής διοργάνωσης θα δοθεί από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Ελένη Κατσαρού με θέμα: Η εκπαιδευτική έρευνα-δράση ως μέσον εκδημοκρατισμού του σχολείου: θεωρητικοί προβληματισμοί και ενδεικτικά παραδείγματα

Οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια της ημερίδας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καίριες θεματικές που αφορούν:

 • ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα
 • την ενιαία εκπαίδευση
 • την ασφάλεια στο διαδίκτυο
 • την εκπαίδευση STEAM
 • τη μουσειακή εκπαίδευση
 • τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
 • την ψηφιακή αφήγηση
 • τη φιλαναγνωσία

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο/πρώτη αγωγή και εκπαίδευση, δημοτική εκπαίδευση, μέση εκπαίδευση) και διάφορα γνωστικά πεδία (π.χ. μουσική, μαθηματικά).

Για εγγραφή πατήστε ΕΔΩ

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες


[1] Διευκρινίζεται ότι για όσους επιλέξουν να συμμετέχουν διαδικτυακά θα υπάρχει επιλογή πρόσβασης για παρακολούθηση μόνο συγκεκριμένων παρουσιάσεων.

Πρόγραμμα (αναθεωρημένο) Ημερίδας

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ

Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες παρουσιάσεις αφορούν προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει, συμμετέχουν ή θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί. Οπότε συμμετέχοντας σε θεματικές που σας ενδιαφέρουν θα υπάρχει η ευχέρεια για μελλοντική σας συμμετοχή σε αυτά με δράσεις που θα αφορούν την επαγγελματική σας μάθηση και την επαγγελματική σας πρακτική.