2ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙO

«Μύθος, Ιστορία, Εικόνα»

8-10 Ιουνίου, 2023

 To Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνικές Σπουδές (Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Πολιτιστική Διαχείριση), και η Ερευνητική Μονάδα ISTÓS– MRU7 Histοry, Archaeology, Heritage Management του Κέντρου Αριστείας SOSCIEATH (Τhe Centre of Excellence in Research & Innovation in Social Sciences, the Arts and the Humanities) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή διοργανώνουν το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών με θέμα: Μύθος, Ιστορία, Εικόνα.

Οι δράσεις είναι ανοικτές στο κοινό και θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή (Λευκωσία, Αμμοχώστου 55-59) στις 8, 9, και 10 Ιουνίου 2023.

Στις πρώτες δύο δράσεις/παρουσιάσεις (8 και 9 Ιουνίου), και έχοντας ως αφετηρία τον ιδρυτικό μύθο της Σαλαμίνας της Κύπρου, θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν ερωτήματα όπως: Τι αποκαλούμε μύθο; Πώς προσεγγίζουμε τους αρχαίους ελληνικούς μύθους; Πώς προσεγγίζουμε έναν ιδρυτικό μύθο; Ποια η σχέση μύθου και ιστορίας; Πώς αντιλαμβάνονταν οι αρχαίοι την έννοια της ‘’καταγωγής’’; Πώς αναπαρίστανται οι μύθοι στην εικονογραφία και ποια η λειτουργία τους; Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε μελετώντας το εκπληκτικό έργο με ‘‘κυπριακά θέματα’’ του Αθηναίου ζωγράφου Ξενόφαντου (5ος – 4ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος εικονογράφησε τον Τεύκρο, την Κύπρο, την Αφροδίτη και τον Άδωνη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παρουσιάσεις δεν θα έχουν τη μορφή μονολόγου και θα διανθίζονται με συζητήσεις/σχόλια/παρεμβάσεις των συμμετεχόντων/χουσών.

Η τρίτη μέρα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου (10 Ιουνίου) είναι αφιερωμένη στη μουσειακή/πολιτισμική εκπαίδευση. Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες μουσειοεκπαιδευτικές δράσεις προς συζήτηση και σχολιασμό. Επίσης, οι συμμετέχοντες/τέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά και να ετοιμάσουν στοχευμένες δράσεις για συγκεκριμένα κοινά. Στόχος είναι η εξοικείωση με τα μουσειακά αντικείμενα, τις εικόνες και τα κείμενα ως αφετηρίες δημιουργίας δραστηριοτήτων για τη μάθηση με την αξιοποίηση διαφόρων κατάλληλων για στοχευμένα κοινά θεωριών μάθησης. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με ανατροφοδοτική συζήτηση και προτάσεις για τη συνέχεια.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε όλες και σε όλους και ειδικότερα σε ιστορικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε όσες και όσους απασχολούνται σε πολιτιστικά ιδρύματα και ιδρύματα μνήμης (μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία), σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (συμπεριλαμβανομένων φορέων πολιτισμού και τοπικών αρχών στην Ελλάδα και την Κύπρο), στην τουριστική βιομηχανία και σε τομείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Οι δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Ιουνίου είναι ανοικτές σε όλες και σε όλους και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε δήλωση συμμετοχής.  

Όσες και όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στη δράση οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου (Σάββατο 09.30-13.30 ) παρακαλούνται όπως δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 4 Ιουνίου ΕΔΩ 

(Οι θέσεις γι’αυτή την εκδήλωση είναι περιορισμένες και γι’αυτό προτρέπεστε να δηλώσετε συμμετοχή έγκαιρα)

Σε όσες και όσους συμμετάσχουν στις δράσεις του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Πρόγραμμα:

Για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα ΕΔΩ

Περαιτέρω πληροφορίες:

Πάνος Χριστοδούλου (PhD Αρχαία Ιστορία) | Επίκουρος Καθηγητής, Ελληνικές Σπουδές

Συντονιστής ΜΑ Ελληνικές Σπουδές | Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών

p.christodoulou@euc.ac.cy