ΙΣΤΟΡΙΑΙ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Η Ερευνητική Μονάδα MRU7 Ιστορία, Αρχαιολογία και Πολιτιστική Διαχείριση του Κέντρου Αριστείας SOSCIEATH (Τhe Centre of Excellence in Research & Innovation in Social Sciences, the Arts and the Humanities) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στη σειρά διαλέξεων ΙΣΤΟΡΙΑΙ – Δημόσιες Διαδικτυακές Διαλέξεις.

Η δεύτερη δημόσια διαδικτυακή διάλεξη για το Χειμερινό εξάμηνο 2022–2023 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου,19:00 με θέμα:

Πόθεν οι Κύπριοι; Η Αρχαία Ελληνική

Ιστορία στην κλίνη του Προκρούστη

(1830-1930)

23 Νοεμβρίου,19:00

Ομιλητής:

Πάνος Χριστοδούλου

Επίκουρος Καθηγητής, Ελληνικές Σπουδές

Συντονιστής ΜΑ Ελληνικές Σπουδές,

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εγγραφή Διαδικτυακής Παρακολούθησης ΕΔΩ

Περίληψη: Η ιστοριογραφία του 19ου αιώνα επιφυλάσσει, πράγματι, αμέτρητες εκπλήξεις. Μέχρι λοιπόν να ανακαλύψουν οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι τον μυκηναϊκό κόσμο, αυτοί που προβλήθηκαν ως οι θεμελιωτές του ελληνισμού της Κύπρου, ως οι ιδρυτές των αρχαίων πόλεων του νησιού δεν ήταν άλλοι από τους Μικρασιάτες Ίωνες. Δυστυχώς, ελάχιστη σημασία δόθηκε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραχύβια περιπέτεια αυτού του αφηγήματος, και αυτό μολονότι στην πρώτη μονογραφία στα ελληνικά, όπου επιχειρείται συστηματική διερεύνηση του ερωτήματος πόθεν οι Κύπριοι, οι Ίωνες παρουσιάζονται ως οι γενάρχες των Κυπρίων. Αναφερόμαστε, φυσικά, στη μελέτη του Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Μυριανθέα Περί Αρχαίων Κυπρίων, η οποία εκδόθηκε το 1868 στην Αθήνα. Αυτή η προσέγγιση αντιμαχόταν τη θέση σύμφωνα με την οποία, οι σύγχρονοι Κύπριοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «πραγματικοί» απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, και αυτό γιατί η εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα έχει τις ρίζες της στο ρωμαίικο. Σε αυτή τη θεώρηση οι Αρχαίοι Κύπριοι – αν και σε κάποια στιγμή εξελληνίστηκαν – είχαν περισσότερη σχέση με την Ανατολή παρά με τη Δύση. Αν αφαιρέσουμε όμως τις αρχαιοελληνικές ψιμυθιώσεις αυτών των προσεγγίσεων και δούμε το πραγματικό τους ιστορικό βάθος, διαπιστώνουμε ότι οι «καταγωγικοί μύθοι» που τις συγκροτούν έχουν να μας πουν πολύ περισσότερα για το παρόν, που τους πλάθει, παρά για το παρελθόν, που φιλοδοξούν να εγκολπωθούν.

Η πιο πάνω μελέτη του Πάνου Χριστοδούλου δημοσιεύτηκε στον συλλογικό τόμο Το Μυστήριον του Μέλλοντος Ημών: Ελλάδα και Κύπρος στον τρίτο αιώνα από την Επανάσταση του 1821 (Αθήνα: Liberal Books 2022), τον οποίον επιμελήθηκε ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ‘‘ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη’’, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Αντεπιστέλλων Καθηγητής, Ελληνικές Σπουδές: Αρχαιολογία και Τέχνη, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Τη διάλεξη θα συντονίσει ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, ο οποίος θα κάνει μια γενική εισαγωγική στη φιλοσοφία και στους στόχους του εν λόγω συλλογικού τόμου. 

Σε όσες και όσους παρακολουθήσουν τις διαλέξεις θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.